Újra támad a Mátrix

Újra támad a Mátrix

A legújabb rész azoknak szól, akik nem értették az elsőt sem. Ugyanazt elmagyarázza egyszerűbben, hogy teljesen világos legyen. Ebből is látható, hogy ez nem egy akciófilmre, hanem egy felébredésre sarkalló misszió. Milyen újdonságokkal? Egy küldetéstudatnak nem kell újdonság, a film célja sosem a szórakoztatás volt vagy a jó sztori. A Mátrix című filmeknek egyetlen célja volt, ami sajnos keveseknek ment át, hogy ébredj fel a saját illúziódból. Bekerült a kicsit érthetetlen sci-fi kategóriába, hogy újszerű, elgondolkodtató és persze zöldes árnyalatú. Ennyi is elég lenne a nézőknek?

A mondanivaló

A film nem csak céloz rá, hogy mindannyian egy illúzió által vezérelt világban élünk, ahonnan fel lehetne ébredni, de ez csak keveseknek sikerül, mert olyan csábító ebben az illúzióban éni, hanem modellezi is a helyzetet amivel tükröt állít jelen életünknek és abból való felébredésnek.

A feltámadók valójában mi vagyunk és egy újabb eseménysorozatot indítottak a készítők arra, hogy magunkban keressük a film lényegi mondanivalóját. Még egyszer bemutatja Neo lehetséges felébredésének útját ám most inkább Trinityre helyeződik a hangsúly. Valójában nem is csak a női oldalt emeli ki, hanem a kettejük kapcsolatát. Duális egymást kiegészítő gondolatmenet a teljesség két különálló részeként.

A lényeg továbbra is ugyanaz, ráeszmélni arra, hogy a mátrixban vagyunk, avagy saját koncepcióink halmazában, avagy saját gondolataink fogságában, avagy a samsara létforgatagában. Minden illúzió és ebből egyetlen kiút a valóság. A felébredés után egyszerűbb lesz az élet, de egyedül ez valódi, tehát a legegészségesebb módja a létezésnek.

Filmkritika

A film története sosem játszott nagy szerepet az alkotásban, úgy értem, hogy a storyline vacak, az effektek pedig mai szemmel már nem hoznak újat. Akkor miért kellett még egy bőrt lehúzni az egészről? Véleményem szerint azért mert nem ért célba az egyetlen mondanivaló a korábbi részekben és emiatt meg kellett alkotni még egyszer ugyanazt. Ez a cél viszont folyamatosan létjogosult. Mint akciófimlről többet nem is érdemes említeni.

Részletekben rejlik a lényeg

Minden szereplője a filmnek a sajtá tudatunknak egy része, a gondolati működésünk tükörképét mutatja, ami nem egységes. Minden esemény bennünk játszódik, a saját vívódásainkról szól. Bennünk élnek Neo és a többiek is, még Smith ügynök is, a mátrixot mi alkottuk magunkban, és nehéz kiszállni belőle, ez mind szimbólum és telitalálat ránk nézve. Van értelme elgondolkodni rajta. További célzások a kötődések elengedése, megszokások és biztonság meghaladása, valami valódibb cél érdekében. Ahogy ezek bemutatásra kerülnek, felfedezhetünk némi segítséget is, hogy saját gondolatinkból is találjuk menekülőútvonalat a felébredésben. Például, hogy a kiválasztott is bizonytalan kiválasztottságában és a saját döntéseidben rejlik az új életed. Próbál szájbarágós lenni, de csak annyit veszünk majd észre belőle, amennyit vonatkoztatni tudunk a saját helyzetünkre és személyiségünkre.

Összegzés és tanulság

A film tehát jó és telitalálat, mert szükség van a mankókra, jelen helyzetben minden felébredésre buzdítás fontos, mert a hülyeségben vertünk hosszú távra tábort. A mai világban már talán több filmet néznek mint ahány könyvet olvasnak az emberek, tehát a mozi mint csatorna is jó. Le van butítva a tompa emberek gondolataihoz mérten, így a szint is jó. Meg van tűzdelve effektekkel, hogy végig is nézzék, tehát ez is jó. A többi meg mindegy, szokásos klisék vagy némi eredetiség, ez csak az elménket próbálja kényeztetni.

Mindenkinek jó lesz, aki nem a Pradzsnápáramita-szútrát olvasná helyette inkább, mert neki csak időpocsékolás lenne.