Újjászületés

Újjászületés

Sokszor hallottam, hogy az embereket foglalkoztatja a kérdés, voltak e előző életei és azokban ki volt, miket csinált, kik voltak szülei barátai és hol élt? Néhányan ezt annyira komoly kíváncsisággal színezik, hogy erőfeszítéseket tesznek ezek felidézésére többféle módszerekkel. Már az elején elárulom, hogy hasztalannak tartom az ilyen kíváncsiskodást, mert a legtöbben még a jelenlegi életüket sem ismerik, pedig benne élnek. Olyan keveset szinte semmit nem tudnak a jelenlegi életükről és már a múltbélire kíváncsiak. Ott keresik a megoldást jelenlegi életükre, pedig a megoldás csak a mostaniban található meg. Aki régen szögbe lépett, nem kell oda visszamenni ahol történt, ahhoz hogy kihúzzuk a szöget és begyógyítsuk a sebet.

A szkeptikusok felteszik a kérdést, hogy létezik e egyáltalán ilyen, vagy kategorikusan eleve tagadják. Az én véleményem az, hogy létezik is meg nem is! Nagyon jól megfér ez a két ellentét egymás mellet és nem is gyengítik egymást, hanem inkább erősítik. Vannak ősi emlékeink túl ezen életünkön, de ha csak a kíváncsiskodó elmei érdeklődés szekerén utazva kelünk útra, akkor hasztalan lesz minden erőfeszítés. Ha a bennünk lévő Szellem gyorsvonatjára ülünk, hogy tapasztalatot szerezzünk, már a jegyváltáskor tisztán felcseng bennünk a tudatosság által jelen lévő kérdés, hogy pontosan mire vagyunk kíváncsiak miért kelünk útra? Ez nem kötözködő kérdés önmagunkon belül, hanem a pontos célba érés jogos behangolása. Ilyenkor foszlanak szerte illúzióink utolsó maradványai, akik nem kellhetnek útra velünk.

A tiszta tudat terében megszűnik az idő és buborékszerűen terjedünk ki térben és időben egyre teljesebben átélve azt a lényt, akit önmagunknak hívunk. Megszűnnek a fizikai világ korlátai és szabályai elhalványodnak, átléphetővé válnak. Egy új világ tárja ki kapuját, amiben önmagunkat megélve számtalan új részlet jelenik meg, élettel teli, fénylik és mesél nekünk. Ebben a világban megváltozik érzékelésünk, kíváncsiságunk és elhalványul a múltba merengő vágyunk, mert érezzük a jelen cselekvő erejét, amit minden múltba révedő lépésünk egyre gyengítene. Ne erőltessük, inkább használjuk jelen életünk lehetőségeit.

Ugyanígy működnek a gondolataink, kár fárasztó ábrándokkal a jövőbe utazni vagy múlt eseményein sopánkodni. Legtöbbjüknek semmi értelme csak figyelemfelkeltő ugráló majmok, mindaddig, míg át nem itatjuk őket az öntudatosság fényével, ami teljesen új világba helyezik a szemléletmódunkat.

Az újjászületésre a legjobb bizonyíték, ha ezen életeden belül képes vagy újjászületni és megújulni. Amíg erre képtelen vagy addig rejtve marad a nagyobb léptékű emlékezés. Hasztalan hát erre törekedni, mert ez sosem volt valódi cél, viszont mint mellékhatás mindig megjelenik az igazi megvalósítás közben.