Teaszertartás

Hogy miért is épp a tea?

Hát erre nem tudok válaszolni. De azt tudom, egy tea kiváló lehetőség arra hogy meghívjuk egy barátunkat, és innen már csak egy apró lépés egy jó beszélgetés. Mi is lenne jobb, mint együtt teázni és beszélgetni. Ezért mondom, a tea összehozza az embereket. Ha régen láttuk, ha haragszunk, ha boldogok vagyunk, meghívhatjuk az illetőt egy teára, és miről beszélgessünk, hogyan kezdjük el, azt is rábízhatjuk a teázásra. Aki először teázik így, sok kérdéssel telítődik majd, amire lehet válaszolgatni, aki nem azzal már úgyis lesz miről beszélgetni.

Mit is értünk teázás alatt?

Amit én teázásnak nevezek az hangulatában többet nyújt mint hátradőlni a karosszékben a kockáspokrócba kuporodni, lesni a kandalló tüzét és kortyolgatni valami mézes-citromos gőzölgő nedűt. Aki ennél többet nem tud elképzelni az rossz oldalra tévedt. Természetesen nem azt akarom mondani, hogy az előbb említett hangulatkép nem lenne ideális egy kis kikapcsolódáshoz, dehogynem. Semmiképpen sem tartom rossznak, ha valaki kicsi citrommal javítja fel a teafüvet majd mézzel édesíti el. De természetesen azért írom e szavakat hogy bevezessem az olvasót egy olyan világban ahol a teafű önmagában adja mindazt amit finomnak nevezünk. Lehet hogy elsőre szokatlan a tiszta íze egy növénynek, ha már édes sós ízekhez szoktattuk az ízlésünket. Csak merjünk továbblépni, mert mindig van folytatás.
Szokták mindani hogy nem a mennyiség számít hanem a minőség, ez a válasz arra a kérdésre hogy miért váltja fel a nagy kerámiabögrét egy pici csésze aminek a mérete néha egy félbevágott tojás héjnál sem nagyobb. Több válasz létezik, de az ízekre például jobban oda tudunk figyelni ha elkortyolgatunk egy kevéske teát, mintha egy húzásra leöntünk fél litert. Tovább fokozzuk az eseményt azzal hogy picinyke kannában készítjük a teát ami jó esetben minden teázónak egy csészényit tölt ki. Ezután a kör után újrafőzzük, annyiszor ahányszor a tea megengedi. Áztatásról szó sincs, a módszer lényegi eleme a teafű gyors leöntése. Így nem kiázik a tea hanem a forró víz érintőleges hatására kínálja magából az ízt. Mikor ezt újra megtesszük egy hasonló de mégis különböző teának fogjuk tapasztalni az ízét. Ezeket az eseményeket még felruházzuk többnél több tartalommal, például hogy hogyan ülünk, tarjuk a csészét, miként fogjuk meg az eszközöket és még azt is hogy mire gondolunk eközben. Ezek a részletek teszik majd az egyszerű teázást egy szertartássá és a szertartás megélése tesz tudatossá. A továbbiakban erről a teázásról lesz vetve a szó, amit nevezhetünk tradicionális kínai vagy Gong Fu Teának is.