Teapavilon

Következő kerti kiegészítő építményünk egy teapavilon 茶亭 lesz, amit könnyedén elkészíthet bárki a következő instrukciókkal. Részletes tervet, leírást és még árakat is közölni fogok, amivel nem titkolt célom hogy bebizonyítsam mennyire egyszerű építeni egy kerti teaházat. Nem is kerül sok forintba és egy csésze tea ízét nagyban befolyásolja.

Miközben itt ezt az oldalt frissítem folyamatosan építem a mintapéldány.

Tervezés és mintavétel

A formákat a keleti világ ihlette, de nem követtem egy meglévő épület mintáját, hanem összegeztem a stílust, a könnyen kivitelezhető szerkezettel. Ahol lehetett egyszerűsítettem, de igyekeztem megtartani a jellegzetes ázsiai külalakot. Ez a néhány kép szolgált hangulati és funkcionális motivációnak. Mindezekből csak azt használtam fel ami megtetszett vagy hasznosnak találtam.

mintavetel

 

Alakuló terv

A végleges állapot még nincs teljesen megtervezve, de az alapokat már biztosan tudom. Tehát kissebb finomítások még változni fognak az itt látható tervhez képest.

render02

Az alapok

Mindenekelőtt kifeszített zsinórral körbehatároltam egy 3x2m -es területet. Az  alap le bentonozása egy jó nagy vödörnyi gödörbe történt. Alkalmas az instant beton is amit csak vízzel kell keverni. Egy 40 kilós elég egy lábhoz. Majd a megfelelő méretű fákat kell beszerezni legyalulni és előkészíteni a váz megalkotásához. Igazán hálás meló ha nem feladatnak fogjuk fel és a madarak mozgását és hangját meghalljuk munka közben.

építés01építés02

 

A következő anyagokra lesz szükségünk:

tartó oszlopok 6 200x10x10          7 800 Ft
padlótartó fogószár 2 300x15x5          2 925 Ft
tető tartó hosszú keret 2 300x10x10          3 900 Ft
tető tartó rövid keret 2 200x10x2,6             650 Ft
papucs fém oszlopaljzat 6 10×10          6 570 Ft
gyors beton 6 40kg          5 760 Ft
Az árak 2014 márciusban voltak érvényesek egy Isaszegi tüzépen.

Időközben halad a munka, alakul a terv is. Mostantól már tudok mellékelni fotókat az állapotról ahol tartok.

Szerkezet és padlózat

Jó sok gyalulással elérhető hogy a fa simasága selyemhez hasonló legyen. Na erre semmi szükség az elején, a padló felrakása után úgyis szintre kell gyalulni, csiszolni, kaparni vagy nyalni.

DSC_0069render03-69-2

Az utolsó képen látható a padlózatot tartó fogószár, ami a tartó oszlopokhoz van erősítve. Ez tart mindent így érdemes kettő menetes szárat is átlőni egy oszlopon, legalábbis én így tettem.

További bevásárlólista

menetes acél és csavaranya 12 20          1 600 Ft
Vatag csavar az oszlopok tetejére 6 15             900 Ft
padló 20 200x15x5       20 480 Ft
vastaglazúr 2 0,7l          6 400 Ft
favédelem 1 0,7l          2 300 Ft
facsavar 100 10          1 500 Ft
tetőszerkezet 15 400x10x2,6          9 990 Ft
vastaglazúr 1 2l          8 300 Ft
faragasztó (vízálló) 1 1l             990 Ft

Ahogy láthatjuk a mellékelt képen mindenhol le van festve vastaglazúrral, kivéve az alja ahová favádőszeres lenolaj került, úgy mint a padlólapok közé is. Állítólag ez bőven elég. Ami a tanulság volt: miután bekentük a lapokat ne illesszük rögtön össze mert az olajtól is megduzzad a fa és kiszáradás után rések lehetnek a padlón emiatt. Második fontos tanulság: ha a kézi gyaluból piszkáljuk ki a faforgácsot miközben alulról fogjuk a másik kezünkben, ne indítsuk be pillanatra, hogy kifújja a motor szele majd. Mert a gyalu az ujjlenyomat eltüntetésére is képes ilyenkor. Na de hát nem baj ezt is kipróbáltam.

Terv módosítás

Ahogy már mondtam menet közben picit hagyom alakulni a dolgot. Először is a tetőt kissé összenyomtam. Ez még csapadék szempontból helytálló és anyaghasználatból gazdaságos, vizuálisan pedig még a határon belül van hogy csinosnak mondható maradjon. A lábazat befedése pedig jó ötlet tárolás szempontjából és jó tömeget ad az összképnek. A díszítő elemek még alakulnak. Indoka az volt hogy ha újrafesése lesz indokolt akkor csiszolással könnyen megőszülünk és a szeles területre való tekintettel lehet hogy a pici oldala be lesz fedve a korlát magasságáig. Tehát most valahogy errefelé tendálunk tovább:

haz terv2

A tetőszerkezet

Következő lépéshez több instrukciót készítettem magamnak is amit most itt megosztok, mint összerakási rajz. ha megvan a tető tartószerkezete akkor gyorsan befedjük és kész is vagyunk.

építés méret 04

Jelenlegi fázis forintban mérhető összesítése alapján kijelentem, hogy most tartunk még csak: 80 065 Ft -nál! Juhé! Ez remélem olcsónak tűnik hogy más is építsen ilyesmit! Az eddigi munkadíjam ennél több lenne, ez csak anyagköltség.

Befejezés közeli állapot

Nos, a nagy meleg és a sok befektetett munka hatására, elkészült átadásra az épület. Itt a nyár, használni kell már! Mivel kicsit mozgott ezért dupla András keresztet raktam bele. Nagyon szerettem volna ezt elkerülni, de a stabilitás most fontosabb lett. Került bele még korlát és “cégér”, a fellépő és a járda még nem végleges, csak idézőjeles megoldás. A tető íve a napot nem engedi be a padlózatra, csak reggel és este. A tető nyílás nagyon jól eresztgeti a napfényt, kellemes hangulatot teremtve. A padló magassága kényelmes, így a kutyáknak nem ad otthont, és a kilátás is kedvezőbb. Összevetve minden jól alakult, a várakozáson felül sikerült az eredmény. Jöhet a cicomázás, a bejárat, az alsó tárolódoboz, bambuszroló, belső világítás és a teaasztal elkészítése. Kb. száz év meg egy nap mire elkészül, közben a a felújítási műveletek is jönnek majd.

Következzen egy kép ahol tartunk, és mellé egy meglepő beszerzési ár: 130 000 Ft. Ezt megint csak inspirálásnak írom, egy fűnyírótartó kerti dobozt sem kapunk ennyiért! 🙂 plusz a felértékelhetetlen létidő és befektetett munka!

teahaz

A finomítások és fejlesztések folytatódnak. Kapott a házikó egy szép színű bambuszrolót (most egy fekete-fehér kép utal rá) és pici lámpásokat a tető sarkára. Újabb pici polc a teáskannának amiből virág növekszik a fény felé.

teahaz-07-16

 

Szép Napokat! Folyt. köv.