Szellemi alvás III.

Szellemi alvás III.

Az alábbi ábra szemlélteti a helyzetet az általános és a lehetséges helyzetről. Valószínű kíváncsiak vagyunk, hogy melyik oldalon helyezkedünk el. Ezek csak irányadó nem pontos mértékek, sok átmenet lehetséges a kettő között. 

Szellemünk alvása vagy ébrenléte, abban tesztelhető le ahogyan jelenleg működik és ahogy nyilatkozik önmagáról. Ugyanis ha bárkitől megkérdeznénk, hogy alszik e benne a szellem, akkor valószínűleg senki nem mondaná azt, hogy igen ő alszik. Nehezen ismerjük be önmagunkról a hibás vagy alul működésünket. Tehát ha megvan az érvünk, a bizonyítható elmélet, ami állítja, hogy mi nem alszunk, akkor először ennek felülvizsgálásával kell kezdenünk, mert valószínűleg egy “felépített várral” (több egymásra épített és védekező elmélethalmazzal) találkozunk szembe, ami nem valós, csak annak tűnik. Ennek felszámolása nem okoz semmilyen nehézséget a bennünk lakozó felébredt szellemnek, hiszen ő nem ragaszkodik az idejétmúlt dolgokhoz, mindig szívesen alakul a valódibb felé, mert természete a megismerés. Ha viszont nehéz elengednünk a felépített eddigi elméleteinket, akkor a bennünk alvó szellem nincs jelen, tehát kötődünk idejétmúlt “ruháinkhoz”. Személyiségünk nem tudatosan működő részeiből folyton bizonygató érvelések ugranak elő, magyarázva a saját igazukat. A kitalált elméleteink igyekeznek meggyőzni minket arról hogy igazak. A szellem nem kíván bizonygatni, általa tudatossá válik minden, igaz és hamis ketté válik a jelenlétében. Nem szükséges hogy bizonygassa kinek van igaza, hiszen tisztán látja.  A felébredt szellem nem fél az elveszítésétől annak, amit felépített, hiszen bármikor felépítheti, sohasem képes végleg elveszíteni. A valóság fontosabb neki, még akkor is ha másnál van, mint az illúzió, ami már a miénk. A szellemünk nélkül csak munka van és feladat. A szellem felébredése után pedig lehetőségek kínálkoznak és kibontakoztatható tulajdonságok, perspektíva és kíváncsiság a létezés irányába. Minden ugyanaz marad, de már sokkal egyszerűbbnek látjuk őket. Mert a tekintetünk a lényegre irányul és nem a megtévesztő részletekre.

Az egyik esetben: Nem önmagunk irányítunk, csak másolói vagyunk az embernek. Mindent, ami tetszik átveszünk, lemásolunk. Folyton követni szeretnénk a legnagyszerűbb embert, tanulmányozni és minél jobban lemásolni, majd kiállni az igazunkért. Fontosnak érezzük bebizonyítani az igazunkat másoknak, mert ettől érezzük, hogy elértünk valamit. Sok feladat és munka vár ránk összegyűjteni átvenni a legjobb ideákat és életünk végéig is kitartani mellettük. Nagyon keressük azt a megvalósított embert, aki végre megmondja, hogy mit kell tennünk, illetve értékeli az eddigi tetteinket, áldozatainkat és szenvedéseinket. Megbecsül, megért és felelősséget vállal értünk. Úgy érezzük hogy ha ez megtörténne, akkor minden tökéletes lenne. Végre élhetnénk boldogan és békében. Mindenki kedves lenne hozzánk, és nem bántana meg.

A másik esetben: Magunkból indulunk ki a szó szoros értelmében. Nem lesz kedvünk beilleszkedni, nem túlélni szeretnénk az életet, hanem átélni, felfedezni. Egyedi irányt követünk, amit magunk sem tudunk megmagyarázni, de nem is törekszünk erre, mert valódi és tiszta, erős és biztos. Minden megnyilvánulásunkból sugárzik az egyediség, a csak-ránk jellemző őszinte szándék. Összekapcsolódni szeretnénk másokkal, meghallgatni őket, őszintén cselekedni teljes mértékben, és kifejezni, megjeleníteni a megmagyarázhatatlan hajtóerőnket. Biztonság és derű leng körbe minket. Kedvünk van tanulni és új ismereteket szerezni. Tetteink vissza segíti az eseményeket a valódi útjukra. Régen várt folyamatokat fejezünk be könnyedén és spontán, szinte véletlenül. De a legfontosabb, hogy tudatosak vagyunk a létezésében, ismerjük önmagunkat, szabadságban élünk. Felelőséget merünk vállalni önmagunkért, vagy akár a világért.

Ezek után könnyen felismerhető, hogy ha az első csoport jellemzői igazak ránk, akkor még alvásban vagyunk, vagy épphogy kapizsgálunk valamit. Ezt ne bánjuk, innen kell elindulni mindenkinek. Inkább legyen ez igaz ránk – ha igaz – mint meggyőzni próbáljuk magunkat vagy másokat arról, hogy a második csoportba tartozunk. Hiszen ez a működés megint csak az első csoport, vagyis a szellemi alvók csoportjának jellemzője. Mindenkiben ott a lehetőség és az egyik legszebb pillanat amikor elindul ezen az úton, a kezdők tudatlanságával, de céltudatosságával együtt. Mindenkinek keresztül kell menjen ezen, hiszen ez befektetett energia nélkül nem érhető el. Az önismeret és öntanulmányozás elkerülhetetlen törekvés és mindenkinek célja kell legyen. Lesznek akik ügyesebben haladnak ezen az úton és akik kevésbé, de erre most nem térünk ki.

Nagyon nagy ismerettel rendelkező művelt emberekre is jellemző, hogy még alszanak. Remélem világos, hogy nem a megtanult nyelvek és tudományok számítanak ilyenkor. A földműves is képes a felébredésre és a földön élő összes ember. Csak tudatosságát kell megtalálnia, ami lassan de biztosan felébredésre kényszeríti. Mindehhez nem szükséges speciális eszköz vagy társadalmi helyzet, ami csak keveseknek adatott meg.

Egy segítség azért van, azon túl, hogy minden a világban képes ezt támogatni. Ez a Mester aki végigjárta az utat vagy legalábbis messze előttünk tart rajta. Ő képes segíteni a folyamatot, amiben saját tudatosságunkra találunk. De minden esetben magunk tesszük meg a szükséges lépéseket. Különben ez is az alvók csoportjába kellene hogy tartozzon. A jó mester úgy tanít, hogy a tanítványban felébreszti az alvó mestert. Előbb utóbb mindenki rálel az Útra, amin nem tud, nem járni.

Szavaimmal az volt a célom hogy a bennünk lévő szellemet az alvásból felpiszkáljam. Ez a tudatosság szikráját fogja eredményezni, ami hamar visszaalszik, ahogy az első részben is említettem. Néha percekig, órákig, napokig tart. De rendszeres fenntartás nélkül biztosan elveszítjük. Kincsnek tekintem a jelenlétét életemben, vigyázok fényére amivel engem segít a tájékozódásban. Ti pedig tegyetek úgy ahogy szabad akaratotok kívánja!

Köszönöm, hogy gondolkodásoddal végigkísérted a három részét eme írásnak.