Solarcooker avagy Napsütő

Bio megoldások napenergiával. Lehetséges? Én tettem egy próbát, mivel gondolat érintette meg a lehetőségeket a minap egy beszélgetésben. Bio sütési lehetőség, a kezem már pötyögte az internetre hogy létezik és működik? Az agyam már kreálta a szerkezetet, hogy használjuk ki a napenergiát sütésre. De még mielőtt bármi nagyba belefognánk próbáljuk ki, hogy életképes a technológiája? Bárki maga is megcsinálhatja otthon mert nagyon egyszerű. De remélem meggyőző bizonyíték lesz a kísérletem hogy ne kipróbálni, hanem megépíteni kapjon kedved az olvasó. Rengeteg terv található az interneten, egy komoly solarcooker megépítéséhez. Íme a tesztem részletei, amiből kiderül hogy érdemes-e foglalkozni a témával.

Alapanyagok:

  • Ikeás papírdoboz kicsi
  • Ikeás papírdoboz nagy
  • alufólia
  • áttetsző üveglap

Kell még egy tál amiben le van fedve a sütni való hogy ne csapódjon ki a pára a külső üveglapra mert elállja a napsugarak útját. A dupla réteg pusztán a hőszigetelés miatt szükséges. Gyorsan összedobtam eme egyszerű szerkezetet és paradicsomkarikák közé ütöttem egy tojást, próbaképpen.

Időjárás:

  • 2012. augusztus 15, napsütéses nap kevés felhővel, 12:45-14:15-ig tartott a kísérlet, 90 perc,  23°fok-ban

Eredmény:

A végeredmény pozitív, finom zamatos lett a tojás és a paradicsom is átsült rendesen. Igaz hogy 90 percig tartott a művelet, de ez csökkenthető egy rendesen elkészített szigetelt fadobozzal. Egy napszemüveg és egy meleg-fogó-kesztyű még hasznos a kísérlethez. Az üvegtálat kézzel nem lehetett megfogni. Az én meglátásom hogy érdemes foglalkozni a módszerrel. El is kezdtem tervezni egy komolyabb darabot hogy a barátaimnak legközelebb már ebbe süssem a finomságokat!
 
 
Íme a videofelvétel és bizonyíték a kísérletemről: