Olvasható könyvek

Olvasható könyvek

Ez a bejegyzés egy könyvajánló, amiben figyelmedbe ajánlok néhány könyvet amit olvasásra javaslok. Nincsenek tematikába rendezve a könyvek, csak úgy szabadon felsorolok néhányat, ami nekem valamiért kiemelkedő volt. Minden könyvnél írok pár sort is amiben megfogalmazom miért ajánlom.

Sok könyv belekerülhetett volna még ebbe a felsorolásba, de nem törekedtem minden számomra fontos könyv bemutatására. Két részre bontottam, a könnyedebben olvasható bevezető és a mélyebben átgondolandó, haladóbb részre.

Gyanítom, hogy akik ezt a blogot olvassák, már mindet ismerik. 🙂

Bevezető könyvek

Reggeli beszélgetések Lin-csi apát kolostorában

Su- La-Ce

Leginkább azért ajánlom mert nagyon könnyen olvasható és kedvesen néha jellegzetes humorral hordoz hétköznapi bölcsességeket, amiket mindig tanulságos történetekben mesél ez az apát a kolostorában a Huo-to folyó partján.

A Bor filozófiája

Hamvas Béla

Azért, mert ha tavasszal kisüt a nap, akkor ki kell vonulni a kertbe egy függőágy ölelésébe, könyvel a kezedben, pohár és egy üveg bor. Na de, nem mindegy milyen bort viszünk magunkkal, minden bornak megvan a maga helye és ideje. Ennek a fontos kérdésnek jár utána a könyv, filozofikus és nagyon szerethető válaszokkal. Mondhatni az absztinens is poharat ragad néhány fejezet után, de nem az ivásra buzdít hanem a filozófiára ami a beleszületett a borba.

Az ember lehetséges fejlődésének pszihológiája

P. D. Ouspensky

Ez a könyv az önismerettel való foglalkozáshoz nagyon jó kezdés. Elsőre sem hiszem, hogy nehéz olvasmány lenne, könnyen emészthető viszonylag logikusan felépítve. Ha a végére értünk azonnal javaslom elölről kezdeni, a kétszer egymás után olvasását hasznosnak érzem, bizonyos részletek kimaradhatnak az első olvasásnál.

Sánta Őz – a sziú indián sámán

Lame Deer -R. Erdoes

Fiatal srác korom meghatározó könyve, egy igazi indián sámán életét mutatja be, a kezdeti léha fiatalkortól a sámánná válásáig. Most is itt figyel egy frissen kiadott verzió a polcon, de még nem olvastam újra, viszont a salátára olvasott, indián koromban használt szent könyvként kezelt írás, mindennel felszerelt és megismertetett amire egy erdőjáró magamfajta rézbőrű-fehér embernek szüksége volt.

Egyszerűen zen

David Scott

A könyv mindenben megfelel a címének, a Zen megközelítése, bemutatása kezdőknek, könnyen végigvezet és megismerteti a szükséges dolgokat, képes tartalommal is bíró könyv, nagyon szerettem mert egyszerű valóban, nem olyan mint egy szent könyv inkább valami képes receptkönyvhöz hasonlít, igazából még recept is van benne, hát olyan Zen-es és egyszerű is, vagy ezt már írtam? Hmm, nem nagy dolog, de nem is a nagy dolgokkal kell mindig foglalkozni. Bárkinek merem ajánlani.

A hét taoista mester

Eva Wong

Hét különböző történetet mutat be a könyv, amiben megvalósítást ér el a szereplő, könnyen emészthető történetekben.

A szellemi materializmus meghaladása

Csögyam Trungpa

Minden tekintetben alapműnek tartom azok számára, akik valamilyen szellemi utat választottak maguknak. A könyv érthetően és világosan tárgyalja azokat a tévutakat, amibe a gyakorló mindig beleesik. Ennek felismerése felgyorsítja a kijutást belőle. Egyébként Csögyam Trungpa összes megjelent könyvét olvasásra javaslom főleg azoknak (de utána mindenkinek) akik a Buddhizmus szemszögéből szívesen értelmezik a valóságot.

Taoista történet

Teng Ming-Tao

Szintén egy szép történetet bemutató könyv, amiben egy harcművész útja követhető nyomon. Nagyon régen olvastam, így csak a szép jelenetek maradtak meg belőle mára. Izgalmas és letehetetlen volt számomra.

Nyugati utazás avagy a majomkirály története

Vu Cseng-En

A keleti világ színes és sokrétű világát ismerhetjük meg a könyvből, számtalan tanulságos és cselekmény dús eseményből áll össze a két szép hosszú kötet. Még a nagy fantáziájú embereknek is felül fogja múlni az elképzeléseit.

Vidd hírét az igazaknak

Marlo Morgan

Középiskolás koromban olvastam ezt a könyvet, de mai napig élek a benne leírt igazságokból. Nagyon megérintett ez a könyv és a címében is benne van, hogy az igazakról szól, tehát még nem kell lemondani róluk, sokan vannak!

Haladóbb könyvek

Az őrült bölcsesség

Csögyam Trungpa

A szellemi felvilágosodás felé vezető úton, egy nagyon hasznos útmutatóval szolgál e könyv, az értelmet meghaladó bölcsesség átadása könyv formájában nem könnyű próbálkozás, de aki szívében nyitott és elméjében kellően flexibilis az biztosan rengeteg segítséget fog találni a saját boldogulásához, de még ezen is túlmutató tanításokkal is.

Dzogcsen – A filozófiától a szivárványtestig

Lopön Tenzin Námdák Rinpocse

Valódi és tiszta megfogalmazása a helyes útnak és annak ami nem a helyes út. E kettőt tisztán és elkülönülten tárgyalja így minimálisra szűkítve a lehetőségét a félreértéseknek.

Őrizd a Yint, öleld át a Yangot

Eva Wong

Klasszikus alkímiai írások gyakorlóknak. Ebből megtanulni nem hiszem, hogy lehet a folyamatokat, viszont ha valamit már tapasztalsz vagy gyakorolsz az alkímiából akkor hasznos ismereteket találsz, ami segíti a helyes úton való fejlődésed.

Egy ismeretlen tanítás töredékei

P. D. Ouspensky

Az önmagunkon való munka további hasznos útmutatásait tartalmazza a könyv, bővebben kifejtve, ha tetszett a fentebbi könyve Ouspensky-nek, akkor mindenképpen javaslom, mint folytatást. Egyedinek tűnő rendszerben ismerteti a tanításait, de jól illeszthető egyéb egyetemes tanítások rendszereibe, megmutatkozik lassan a párhuzam, hiszen az ember tudata sokfelől megközelítve is ugyanaz marad.

Bhagavad Gitá az isteni ének

Magyar Teozófiai Társulat kiadása

Nagyon egyedi hangnemben megírt párbeszédei, mélyen megérintik az ember tudatát. Szépen értelmezhető megértéseken vezet keresztül, megfogalmazása nem a mai nyelvezetet használja, szerintem ez is növeli a könyv hangulatát.

Tökéletes tanítóm szavai

Patrul Rinpocse

Mintha a tibeti Buddhizmust belepréselték volna egyetlen könyvbe, minden részlet tökéletes sorrendben felfűzve egyetlen szép vastag könyvbe, ha egy könyvet lehetne vinni egy kietlen szigetre szerintem sokan ezt választanák. Fogásra és olvasásra is szent könyv érzetét kelti, leginkább azért mert az is.

Sok könyvet szándékosan kihagytam a felsorolásból, hogy később a visszajelzések fényében tudjam alakítani a következő könyvajánlót. Magam is meglepődtem milyen sok idekerült könyvem Buddhista irányból jön, ezeknek szentelhetnék egy külön oldalt is akár, mert még így is próbáltam szűkíteni.

Kellemes olvasást mindenkinek! És ha valamelyik megérintett jelezd valahogy kérlek.