Miért nem tudjuk elengedni?

Miért nem tudjuk elengedni?

Egy használható segítséget szeretnék adni ahhoz, hogy az elengedés gyakorlata miért nem működik sok helyzetben. Kevés olyan embert ismerek, aki az életében könnyen enged el dolgokat, pedig egy fantasztikus jelenség az elengedés, de nézzük mik a hibák. A hibákat elkerülve már garantálható a siker is.

A hiba, amiért nem sikerül elengedni

Az elengedés alapja a le**arom tablettával kezdődik a nyugati ember számára. Ez még működik is, sőt egy gyakran használt mentális gyógymódja, a mai világ emberének. Később szeretne tovább fejlődni eme gyakorlat terén és ilyenkor jönnek a keleti tanítások, amelyek sajnos részleteiben kerülnek be az ismeretébe és analógiás gondolkodás tapasztalatai helyett, lineáris és mozaikszerű építkezéssel történik. Ez a kudarc kezdete, majd a sikertelenség további bosszantó szintjei után stagnálás és visszaesés következik.

Az oka ennek egyszerű. Ez az ismeret, nem úgy tanulandó mint az iskolai tananyag. Egy teljesen új kategóriába tartozik, amit tanító guru vagy mester szokott normál esetben átadni, egyedül is meg lehet találni de sokkal nehezebb.

A sikertelenség alapja, hogy egy aktív módszer nem képes sikert elérni abban, ami a passzív módszerek birodalmába tartozik. Ilyen passzív módszer az elengedés is. A passzív egyszerűen azt jelenti, hogy nem csinálható, aminek a következménye, hogy minden aktivitás az ellenkezőjét váltja ki a kívánt eredmény helyett.

A legnagyobb passzív módszer

Sokszor nyúlok a számomra egyik legkedvesebb tanításhoz, ami a szív szútra tanítása. Néha kifejezetten úgy gondolom, hogy a magasztos Buddha már számtalan féleképpen elmagyarázta a passzív módszereket, amit a tanítványok aktívan igyekeztek megvalósítani, ezzel romba döntve az eredményességet. Ekkor fogalmazhatta meg szerintem a szív szútrát nekik.

A lényegi szív szútra többször említi, hogy a dolgok üresek. Nem azt, hogy üresítsük a dolgokat, vagy ürítsük ki a tartalmakat vagy, hogy az üresítés az út, esetleg légy üres mert az a legjobb. Semmi ilyesmi. Csak arra mutat rá, hogy üres, aktivitás nélküli valóság. Nincs mit tenni. Nem is lehetne egyszerűbb. De kitudja ezt elfogadni vagy felfogni egyáltalán?

Helyes elengedés

Tehát nincs mit tenni az aktív oldalon. A passzivitás viszont nem a dolgok elutasítását jelenti. Hát nem volt könnyű dolga a Buddhának. Megvilágosodása után a leírások szerint először arra gondolt, hogy ezt nem érdemes tovább adni, mert úgysem értené meg senki. Vagyis passzív módszerről van szó és nem aktív módszerről.

Az elengedéshez szükséges egy feltétel, ami logikus, ez pedig a megragadás valamin, amit el lehet engedni. Ha nincs megragadás, nincs mit elengedni sem. Valószínűsíthető, hogy a megvalósítással rendelkező guruk nem engednek el semmit, nem ez a gyakorlatuk, nem csinálnak hasonlót sem. Ez egy kezdő gyakorlat és a kezdőknek való, akik meg vannak ragadva a képzetekben.

A vízcseppek folyamatosan erőfeszítés nélkül tükrözik a környezetüket, ez egy passzív képességük, nem kerül erőfeszítésükbe. Tisztaságuk révén jelenik meg ez a tulajdonságuk, hozzá hasonlatosnak érdemes elképzelni az emberi tudatot is.

Következő szint

Ha már nincs szükség elengedésre, akkor csak a nem megragadás szintén passzív képességére van szükség, amiben kiérezhető, hogy aktivitás is van. Tehát a magasabb szint nem nélkülözi az aktivitást sem, hiszen Buddha is tanított és kérdésekre válaszolt, egyengette a szerzetesei útját.

Meghaladás szintje

A megvalósítás meghaladja a megakadás és elindulás szintjét, tehát aktív és passzív nincs már jelen benne, nem törődik a jelenségekkel, hanem kiemelkedve egy valódibb valóságban, más felfogásban működik, mint azok akik a samsara (a lét örök körforgása) kerekét forgatva a karmájukkal dolgoznak. A Buddhának nem kellett a karmájával foglalkoznia, mert meghaladta azt a működést, amikor a kényszerek és okok elindítanak és megállítanak. A fizika bizonyos szabályai csak bizonyos környezetben igazak, hasonlóra lehet asszociálni itt is.

Konklúzió

Az elengedés tehát a kapu, ami a fejlődés helyes útján szolgál segítségünkre, de ne ragaszkodjunk az elengedéshez, hiszen annak akinek nincs kötődése, mi hasznára lenne az elengedés.

Nincs új gondolat a nap alatt, csak új koponya amiben felvillan!

Ragyogó napot!