Meditálva elérni

Meditálva elérni

Sokan nevezik módszerüket meditációnak, mégis rengeteg mindent takarhat ez a szó ahhoz, hogy értsük mit is csinál valójában. Megkísérlem a lényegének megfogalmazását, ami független attól, hogy milyen módszert alkalmazunk, vagy melyik stílust követjük. Hiszen valójában mindig az emberről, tudatról, szellemről, gondolatokról vagy gondolatmentességről, van szó. A sok módszerből mindenki választhat kedve szerint, de még ha céljaik különbözni is látszanak, helyes út egy létezik, sok megközelítéssel és megnevezéssel. Természetesen most gondolhatja az olvasó, hogy biztosan azt gondolom, hogy az én módszerem a helyes út. Ez nem így van. Nem gondolkodom erről. Könnyebb ilyen gondolatok nélkül.

A lényeg megvilágítása egyszerű. Aki meditációját befejezve ugyanolyan emberként áll fel üléséből, az nem meditált. Ha egy új ember áll fel üléséből, aki több lett a gyakorlat által, arról már érdemes beszélni, vagy írni. Azért, hogy ne vesszük el a fellebbenő élmények halmazában, nézzük azt, ami valóban fontos és használható eredményességünk felmérésére.

Három szintet különböztetünk meg, hatását tekintve melyik szinten jön létre a változás. Ez három fokozat is egyben

  1. Az első a gondolkodás szintje, ahol a megértések születnek helyes gondolkodás által. Elméletek kelnek életre vagy törlődnek ki, esetleg átalakulhatnak ezen a szinten. Meg is szűnhet a gondolkodás, az elmei aktivitás, nagy csendre és békére váltva. Megérthetjük a létezést, vagy életünk értelmét.
  2. A második az érzelmek szintje. Ez már igen hatásos, hiszen meditációban képesekké válunk más érzelmekkel felkelni az ülésből mint amivel leültünk. Például szomorúságot boldogsággá alakítani vagy haragot békévé. Ez természetesen nem véletlenszerűen zajlik hanem tudatosan irányított folyamat. Nagyon jó érzés ezen a szinten gyakorolni, mert rendelkezésünkre állnak valódi átélhető érzelmek. A zavaró érzelmekből könnyen kihátrálunk, így egyre nagyobb szabadsággal rendelkezünk.
  3. Harmadik amikor a test is változni képes. A meditáció által testi érzetek jelennek meg. Ezek lehetnek könnyűség, melegség, vibrálás, áttetszőség, fénylés stb. A lényeg hogy olyan tudati-érzelmi folyamatot visz végbe a gyakorló, hogy a fizikai testén is megjelenik a hatás. Ezt a három közül a legmagasabb szint. Valójában ez az alap, itt kezdődik a lényeg. Testi érzetek nélkül nem igazi a megvalósítás, mert nem hat a teljes emberre, csak egy részére, így könnyen el is múlik.

A három szint összeköttetésben van, ha az egyik szintet meghaladtuk, átkerülünk a következőbe.

Kezdetben, bármelyik a három szinten eredménynek mondható, de később minden megvalósítás mindhárom szintet át kell hogy hassa, különben megakadunk. Ebből következik, hogy igazából minden meditáció három szinten meg végbe, három szinten is kell felkészülni rá és dolgozni benne. Kezdetben furcsának tűnhet de a test is fontos, hogy fel legyen készítve a gyakorlásra. Azok a meditációk, amik az érzelmek elcsendesítésére irányulnak, látható, hogy csak egy részletével foglalkoznak még a teljességnek. Nem lebecsülendőek, csak érdemes tudni, hogy nem ez a vég-cél. Tehát akik a helyes gyakorlás útján járnak, nagy körültekintéssel teszik rendbe a testüket, érzelmeiket, és elméiket a gyakorláshoz. Ilyen körültekintő hozzáállás meg fogja hozni az eredményét. Ez a tudás segít elkerülni a szétszórtságot, tompaságot és a “mozit”.