Hat jó irány az életedben

Hat jó irány az életedben

A jóság, egy spirál ami felemel, egymásra épülő lépcsőfokai vezetnek a teljes emberi életéhez. Megerősíteni, hogy mi helyes és felismerni majd abbahagyni ami helytelen, ez a két fő mozgatórúgója a életünknek, ezek nélkül nincs fejlődés. Ha helyesen cselekszel és kívül-belül is visszaigazolódik, akkor bizonyosságot nyert tetted. Itt persze nem a bátorításra és a simogatásra gondolok, hanem csak azokra a tettekre, amik valóban jó tettek. A továbbiakban szeretném bemutatni a hat jó irányt, amit minden pillanatban érdemes megvalósítani egész életünk folyamán. Egy iránytű ami a helyes utat mutatja és mindig jót fog hozni. Mert sokszor szóba kerül hogy jónak kell lenni, de mit is takar ez a jóság? Mert sokszor úgy próbálnak jónak lenni az emberek hogy annak inkább ellenkezője valósul meg. Íme, egy lehetséges iránytű vagy térkép a megvalósításhoz.

1. Megosztani amid van

Adás

Nézz körül és amiből neked sok van, másoknak kevés, abból adj mindig másoknak is. Akik bőségben élnek, akár vagyonban, akár időben, türelemben, bölcsességben vagy egyéb jóságokban, mindig adják tovább osszák meg másokkal is, mert megtartani úgysem olyan értékes, mint odaadni. Aki ennek a lényegét nem érti, annak én sem tudom elmagyarázni. Így ha megkérdeznéd, hogy miért tegyed akkor? Azt válaszolom, hogy csak próbáld ki anélkül, hogy értenéd ennek az értelmét. Nem kell, hogy értelme legyen, mert bárki kerülhet olyan helyzetbe, amikor más segítségére szorul, talán te is. Egy bolygón élünk, így arról beszélni, hogy melyik része kié, teljesen fölösleges. Aki képes adni, azért is adjon mert ezen a bolygón semmi sem lehet örökre az övé, még a testét is csak kölcsönbe kapta, ezek után kötődni a dolgokhoz igencsak illúzió. Sokan vagyunk a világban és mindenki ugyanúgy éhes és szomjas, csak az a különbség, hogy van akinek sok inni és enni valója van és van akinek kevés. A sok étel csak ránk romlik ha sokáig őrizgetjük ahelyett hogy hasznossá tennénk a benne rejlő lehetőségeket, ami beteljesítheti létét. Pontosan ugyanígy igaz ez a belsőnk tágas lehetőségeire is, nem csak a tárgyakra, ételre és italra. De ez utóbbi az amivel talán könnyebb elkezdeni.

2. A helytelentől mentesen

Erkölcs

Kétes és bizonytalan helyzetekből jobb kimaradni, olyan emberekkel együtt lenni, akik csak maguk hasznát nézik vagy erkölcstelen tettekre képesek, jobb elkerülni. Minden ami rombolja azt, ami helyes, abba kell hagyni és elkerülni, odébb állni. Megkülönböztetni úgy lehet a helytelent és a helyeset, hogy megnézzük mit okoz majd a jövőben a hatása, bezár és megköt vagy felszabadít. De ennek az írásnak ezt sem célja most kifejteni, ha magadtól nem tudod mi a helytelen akkor kezd el megtanulni mi az, ha pedig tudod akkor mind kerüld el, mert rövid az élet ahhoz hogy többször ugyanabba a pocsolyába lépjünk. Mindenben részt venni és mindent megtanulni kevés egy élet, választani kell még a jó és a még jobb között is, nem beszélhetünk akkor tehát arról hogy szóba jöhet a helyetelen utak próbálgatása. Nincs erre idő és ha szakítanánk is rá, kárba veszett idő lenne belőle. Ami nem erény csak vágy, azt minek rendszeresen gyakorolni? Elkerülni annyi, mint megtalálni egy helyesebb utat, kiemelkedni a kilátástalan helyzetekből azáltal hogy nem jutunk oda, hogy benne találjuk magunkat.

3. Nézőpontot választani

Türelem

Mi történik ha van egy kellemetlen helyzet amit nem tudtunk elkerülni? Az ilyen helyzetekben is megtalálni a jót, amikor olyan helyzetbe kerülsz, hogy nem tudod ott hagyni, amikor nem tudsz változtatni a külső körülményeken akkor belül kell változni. Ez a valódi türelem, nem tűrni hanem választani egy helyesebb nézőpontot a történésekhez, ez felszabadít a nyomasztás alól. Minden rosszban van valami jó, tartja a magyar mondás, mégis kevésszer vesszük elő ezt a gyönyörű tanácsot. A jelenségek ezer oldalúak általában és nem vagyunk kötelesek csak egy oldalról látni azt, bárhogyan kapcsolódhatunk hozzá, helyesebben, kedvesebben, humorosabban, igazabban, csak a megfelelő perspektívából kell nézni. Sokszor nem azért választjuk a megbántott szerepet mert az olyan jó, hanem azért mert nem tudunk elmenni mellette, elrabol és fogva tart minket, de ennek nem kell így lennie. Mindig megválaszthatod hogy a helyzetben te kinek a szerepét játszod el, nincs megírva, szabad vagy ennek felvállalásában. Máshogy fogalmazva, ha beborul az ég, próbáld meg a felhők fölül nézni a világot! A helyzet nem változik meg, de te a saját nézőpontod váltása miatt nem maradsz a sötétben ázva. Sok helyzet, ami jó és rossz lehet, egyszerre vannak jelen, csak választani kell tudni helyesen.

4. Szorgosnak lenni a helyes tettekben

Buzgóság

Sok kicsi sokra megy, a helyes dolgokért folyamatosan és rendszeresen tenni kell. Amiről megbizonyosodott, hogy helyes irány, arra folyamatosan haladni kell, nincs idő pihenni, mert rövid az élet ahhoz, hogy elszalasszuk az értékes pillanatokat. Halmozni kell a helyes tetteket. Ha végre elértük, hogy lett vitorla a hajónkon, akkor fogjuk be a szelet, hagy haladjon a hajó. Amit magként elültetünk és látjuk, hogy szép virág nyílt belőle, azt folyton ültessük megállás nélkül. Ha valamilyen témában bölcsen tudtunk segíteni és meghozta gyümölcsét, akkor abban buzgón cselekedjünk és szorgosan. Ha az önismeretben gazdagodtunk és könnyebbé vált ezáltal életünk akkor ne álljunk meg. A világban számtalan lehetőség kínálkozik hogy műveljük magunkat és segítsünk másokat, ha nem tesszük meg, akkor szembe kell nézni a helyette elfecsérelt időnkkel.

5. Rendezettség és megbízhatóság

Összeszedettség

Az előzőek rendszeres gyakorlása fog eredményezni, egy nagyon összeszedett és megbízható embert, ennek a fenntartása azt jelenti, hogy már semmi nem húz vissza a korábbi kaotikus, kiszámíthatatlan személyiségbe, nincs visszaesés pillanatokra sem, nincs olyan kivételes helyzet, amiben az előző négy erényt feladnád, akár csak egy pillanatra is, mert rendezettség, a buzgó cselekvés, a türelemben és erkölcsösségben és önzetlenségben, a rendszeresség által átalakított és felemelt egy magasabb szintre. Ezt a szintet is el lehet veszteni, ha nem vagyunk mindig eléggé összeszedettek ahhoz, hogy a csábítást a legkisebb résen se engedjük be. Fenntartani a rendezettséget ezáltal megbízhatóvá válni kifelé és befelé egyaránt nagy erény. Ez a környezetünket is meg fogja változtatni akár akartuk akár nem, mert hatása van. Ha önmagunkat meg tudtuk változtatni akkor a világ is megváltozik körülöttünk.

6. Megvalósított bölcsesség

Meghaladó bölcsesség

Az eddigiek megvalósításának következménye, hogy beérik a bölcsesség szemünk, amivel képesek vagyunk látni mindennek az igaz természetét, de nem csak megértjük, hanem meg is éljük ezt. A bölcsesség manapság egy elméletként hangzik, pedig mint elmélet semmire nem jó, addig amíg nem valósítjuk meg a gyakorlatban, ezért megvalósított bölcsesség, mert túl van az elméleteken is. Ez a megvalósítás képes minden helyzetben helyesen élni, mindezt pedig úgy lehet elérni, hogy az előző jóságokat folyton gyakoroljuk, megvalósítjuk.

Konklúzió

Az igazán jó dolgok most felsorolásra kerültek, megemlítődtek. Lehetne őket tovább fejtegetni, de lényegüket tekintve ezek azok amivel az ember gyakorolhatja magában és a világban a Jót! Pontosabban itt indul el a lényege, ami aztán további mélységeket rejt magában, ami megtalálható a gyakorlás által. Tehát ez csak a kezdete lehet valaminek, ami túl van az elméleteken.

Mindezt azért írtam, hogy iránytűként szolgáljon és segítsen behangolni a valódi jót az életünkben. Ez nem más mint Buddha tanításának egy kiemelt részlete, amit szerettem volna közelebb hozni az olvasóhoz és a könnyebb megvalósíthatósághoz. Ha mélyebben érdekel a téma keresd a Hat Paramitá vagy Túljutott Erény címmel Buddha tanításait.

Boldog napokat!