Festészeted

Festés oktatás kezdőknek

Többfajta lehetőség kínálkozik hogy ha el szeretnél kezdeni festményeket készíteni. Semmire nincs szükséged csak engedd hogy bevezessenek az érzékszerveid egy új világba. Ha kedved támad, ebben tudok neked segíteni!

Festőkurzusok

Hitem gondolkodás nélkül buzdít téged, hogy legyél te is utánfutó az ecset végén lógva amikor lelked idomított vad lovai utazásra hívnak!

A festészet lényege a kiteljesítés, amikor festészetről beszélünk erről beszélünk. Amikor a fehér vászon előtt a színek után nyúlunk és használva őket alkotni kezdünk, magát a teremtést éljük meg. Eközben tapasztalhatjuk azt hogy végtelenséggel rendelkezünk, bármit festhetünk a vászonra. A végtelen a rendelkezésünkre áll. Minden amit el tudunk képzelni azt a vásznon meg lehet jeleníteni, legalábbis egy “fényképet” róla. Egy kicsit a technikánktól is függhet, hogy ez mennyire sikerül, de ez nem annyira kiemelendő szempont mint azt sokan hinnék.

Minden festmény igazából ennek a teremtésnek a tükörképe, önmagunk tükörképe is egyben. Minden ecsetvonás önmagunkat is tartalmazza, és nagyon jól tud mesélni rólunk. Nem tudjuk elrejteni önmagunkat abban, amikor megnyilvánulunk. A festészet egy megnyilvánulás, megnyilvánítjuk a világban a gondolatainkat, érzéseinket, zavartságunkat vagy bármit amit éppen a teremtés (alkotás) pillanatában élünk. Ha egyszerűen csak játszunk az anyaggal, a színekkel és az ecsettel, akkor megfigyelhetjük hogyan nyilvánul meg a képen az amit megengedünk magunknak érezni közben. Ebben a megnyilvánulásban ami fontos számunkra, hogy teremtünk, legyünk tudatában annak hogy most hozzuk létre a végtelen szabadságunkból és lehetőségeinkből pontosan azt az egyet amit épp most érzünk és akarunk. Ezt a megvalósítással teljes pillanatot éljük át! Ha így festünk festészetünk más szintre emelkedik. Egy teljesen amatőr vagy festeni nem tudó ember is ha így teszi oda színeket a vászonra egy csoda fog megjelenni. Egy csodát fog megélni, és egy fénykép lesz erről a csodáról a festmény. Nem lehet szabadságot, boldogságot átélve olyat festeni, amiben ne jelenne meg a szabadság és boldogság, körülbelül annyi amennyi a festés állapotában épp jelen volt az alkotóban. Hiszen a festészet, egy megjelenítés, egy teremtés! Amilyen állapotban a teremtő van olyan állapotban lesz a teremtménye is, abból fog születni. Ha egy festeni nem tudó ember végtelen boldogsággal elkezd színeket szétkenni a vásznon, akkor beleszövi az élményt a festményébe. Ha pozitív ha negatív élményt teremtünk akkor is ez történik. Tehát a festészetben , mint minden művészetben a teremtést élhetjük meg! Ezért mindannyian teremtők vagyunk és művészei is a teremtésnek. Mindannyian megjelenítünk, kivéve ha mozdulatlan, hangtalan, gondolattalan és érzéstelen kővé dermedt állapotban vagyunk.

Egy fontos szabály van , hogy a teremtésünket megszületése pillanatában vagy rögtön utána sose értékeljük címkézzük vagy minősítsük, hiszen jobb ha meghagyjuk hogy önmagáért beszéljen. A festmény olyan mint az életünk egy befejezetlen képe, amíg éljük, és nem akkor élvezzük igazán amikor befejeződött, ugye? Nem tudjuk még mi lesz a végére ezért közben minősíteni nagyon nagy butaság lenne. Tehát a legfontosabb hogy élvezzük a teremtés örömét miközben élünk. Tévedések hibák lehetségesek, de mindent ki lehet javítani. A saját korlátainkat egónk szenvedtető minősítő játékait pedig ne engedjük be a teremtés örömébe. Erre nem kell figyelni hanem el kell kerülni, a teremtés öröme maga az elkerülés.

Ez a festészet első szintje, aki ezt nem valósította meg ne is lépjen a következő szintre, mert azért ez az első szint hogy csak ezután következzen a többi!

 

 

A képalkotás

A következő szinten, a tettek mezejére léphetünk ahol vagy szabadon vagy egy kis segítséggel pillanatnyi várakozás nélkül elkezdjük elsajátítani a festői technikákat és titkos trükkök sokaságával ismerkedünk meg. Alább bemutatom egy festmény felépítésének menetét, ahol lépésről lépésre haladunk, és miközben az alkotás öröme táncol finoman körülöttünk, magunk képet varázsolunk a vászonra.

 

[jj-ngg-jquery-slider gallery=”1″ effect=”slideInRight” html_id=”festokurzus” width=”500″ height=”285″ startslide=”0″ order=”sortorder”]