19. Intelem

19. Intelem

19. Intelem

Ne használd az embereket vagy a tömegeket saját céljaid eszközeként. Az emberek vagy tulajdonuk kihasználása csak a szellemi nyomorúságot bizonyítja. Dolgozz keményen, és önerőből törekedj céljaid elérésére.

18. Intelem

18. Intelem

18. Intelem

Érzelmektől hajtva vagy erkölcstelen okokból ne csatlakozz senkihez. Ez szellemi alacsonyrendűség. Bármit cselekszel, előtte gondosan mérlegelj, hogy tetted valamennyi érintett javára vállhasék.

17. Intelem

17. Intelem

17. Intelem

Írásaid, vázlataid és terveid ne szórd szét a földön, hanem becsüld meg mások írásaival egyetemben.

16. Intelem

16. Intelem

16. Intelem

Ne támogass önkényurat, sem zsarnokot. A zsarnokság pártolása szellemi aljasság. Olyan vezetőket támogass, akik nyitott és türelmes nézeteikről ismertek, ha pedig valóban nincsenek ilyenek, akkor te magad igyekezz ennek megfelelni, vagy teljesen vonulj vissza a politikától.

15. Intelem

15. Intelem

15. Intelem

Ne vess tőrt a madaraknak, és ne vond hálódba a halakat. Te sem ess a mohóság és gyűlölet hálójába, hanem semmisítsd meg a belső mérgeid, önző céljaid.

14. Intelem

14. Intelem

14. Intelem

Kerüld el a zsarnokságot. A zsarnok szellemileg éretlen, kifejletlen. Ha vezető vagy, akkor mindig a kiegyensúlyozottságra törekedj, és légy nyitott a jó tanácsokra, bárhonnan is érkezzenek azok.

13. Intelem

13. Intelem

13. Intelem

Mielőtt megteszel egy lépést, előbb győződj meg róla, hogy nem pusztítasz-e el apró rovarokat vagy hangyákat. Vedd figyelembe, hogy ha az élet felsőbbrendűsége csak a mérettől függne, a tevéknek kellene az embereken “lovagolni”.

12. Intelem

12. Intelem

12. Intelem

Tartózkodj a gonosz cselekedetektől, szorgalommal műveld a jót. Ez minden vallás között a legmagasabb tanítás. Így semmilyen rossz hatás nem fog befolyásolni, és a jó és segítő szellemek védelmezni fognak.

11. Intelem

11. Intelem

11. Intelem

Ne szidalmazd mások jó hírét és érdekeit. Az ilyen viselkedéssel csak saját erényednek ártasz, és felfeded általa jellemed éretlenségét. A mesterkélt dolgok ravasz szívhez, zavarodott lélekhez vezetnek, ami nincs a Dao-val összhangban. Az vitatkozik, aki nem lát valamit.

10. Intelem

10. Intelem

10. Intelem

Ne légy mások vagy a társadalom terhére. Ez szellemi gondatlanságot, felelőtlenséget jelent. Keresd, hogy miben lehetsz mások segítségére, állandóan műveld magad. Az emberek többsége a Menny gyermeke. Támogatásra, gondoskodásra, útmutatásra és szellemi ihletésre van szükségük, amit csak komolyan felkészülő szellemi emberektől kaphatnak meg.

9. Intelem

9. Intelem

9. Intelem

Személyes ellentétből ne támassz ellenségeskedést testvérek között. Apró-cseprő ügyeket ne túlozz el, és ne okozz meghasonlást szülők és gyermekeik közt. Ne avatkozz más család ügyeibe. A világi, hiú versengésnek csak szemlélője légy.

8. Intelem

8. Intelem

8. Intelem

Ne fondorkodj más vagyonára, hanem értékeld az önmagadban rejlő drágaságokat.

7. Intelem

7. Intelem

7. Intelem

Ne kezdeményezz pereskedést. A teljes igazságosságot csak önmagunk legmélyebb bensőjébe tekintve találhatjuk meg.

6. Intelem

6. Intelem

6. Intelem

Mások tehetségét és képességeit ne irigyeld.
Ezzel szemben fejleszd sajátjaidat, természetesen mások javára.

5. Intelem

5. Intelem

5. Intelem

Ha családod kellő tartalékokkal rendelkezik, támogasd rokonaidat is. Ha a termés nem elégséges, segítsd a szomszédokat és a barátokat. Sohase neheztelj múltbeli ellenségeidre, hanem nyújts békejobbot feléjük.

4. Intelem

4. Intelem

4. Intelem

Utasítsd vissza az igazságtalan erőkkel való együttműködést, és vonulj vissza minden olyan helyről, ahol erős negatív erők uralkodnak. Jobb egy új helyen új életet kezdeni, mint az igazságtalansággal, a félelemmel és a veszéllyel együtt élni.

3. Intelem

3. Intelem

3. Intelem

Munkádról és foglalkozásodról mindig legyenek tiszta fogalmaid, értsed, miről van szó. Ne fogadj el erkölcstelen vagy ártalmas munkát a magasabb bérért. Ne utasíts vissza nagy erkölcsi haszonnal járó munkát, vagy a közszellem jobbítását pusztán az alacsonyabb fizetség miatt.

2. Intelem

2. Intelem

2. Intelem

Ha vezető vagy, ne befolyásoljon gyűlölet vagy szeretet. Ez szellemi hiányosság. Mindig elemezd mozgatórugóid. Ne veszítsd el józan ítélőképességed, ne cselekedj elhamarkodottan.

1. Intelem

1. Intelem

1. Intelem

Ne mondj “igent”, ha “nemet” szeretnél. “Ami a szíveden, az legyen a szádon”.