Az új Taijiquan

Az új Taijiquan

Nincs új Taijiquan, lehet róla így beszélni és hivatkozni rá, de gondolkodni nem érdemes így. Az új módszer valójában a régi. Lehet mondani, hogy más, szokatlan, vagy lényegibb, de valójában a Taiji egy oldalának pontosításáról van szó. Nincs új módszer, csak pontosítás, illetve tanulási stílusok közötti különbség. Fontos, hogy három szinten gyakoroljuk ezt a művészetet, egyik sem mehet a másik rovására. Most az “új” módszer a testtel dolgozik jobban, a helyes tartások fontosak, mert erre fog épülni a további szintek megvalósítása. Ahogy sokat mondtuk már: meg kell építeni az alapot, ami majd tartja és biztosítja a további szintek helyes elsajátítását. Lentről felfelé építkezünk; ha nem így teszünk, bizonytalan utakat hozhat létre, mert az alap nem erős és biztos.

A test szempontjából meg kell tanulni helyesen mozogni, ami erős izmokat, hajlékonyságot és lazaságot eredményez. Ezek az építőkövek, amik szükségesek, ebből áll össze a mozgás, ami majd működésbe hozza a technikákat. Ha vannak megfelelő építőkövek, akkor lehet a helyes mozgást elsajátítani, és ez még nem a Taiji, csak az oda vezető első lépcsőfok.

Ha úgy szeretnénk keringetést és energetikai gyakorlatokat végezni, hogy a test nem lett rá felkészítve, akkor az eredmény kaotikus lehet, mert nem megalapozott. Olyan, mintha akkor kezdenénk autózni egy vidéken, amikor még nincsenek kiépítve az autópályák. Meg lehet próbálni zötykölődni a buckákon, de nem olyan, mint az aszfaltos úton száguldani.

A helyes mozgás és testtartás tehát elengedhetetlen, mert ez lesz az út, amin a járművek haladni tudnak. Ne spóroljuk az alapok elsajátításával. Az eredmény meg fogja hálálni. Amikor elsajátítottuk, akkor a Qi avagy finom energetika, stabilitás, könnyedség, hatékonyság, erő, technika, harmónia és szépség mind egyszerre fog megjelenni. Ha valamelyiket kihagyjuk nem lesz kerek az egész.

Hatékony, szorgos gyakorlást, mindenkinek!