Az igazság

Az igazság

Ha egy valódi rend, csillagok, őselemek és Istenek irányítják a világot, akkor miért tapasztaljuk olykor, hogy az igazságtalanság akkora alakot ölt a földön, hogy már szinte elviselhetetlen a léleknek. A illúzió világában ennek a tapasztalása a legfájdalmasabbak közé tartozik, hasonlóan erős tud lenni, mint mikor szeretteinket veszítjük el. Mégis az illúzióból táplálkozik, habár már közel a kijárathoz.

Az igazság, egy érzet, nem egy tényállás. Az igazság érzetből ered. Lehet szabályokat alkotni róla, de önmaga nem szabály, hanem érzet. Több annál is, mint szabályok halmaza. Ezek a szabályok belőle eredhetnek, de nem azonos vele. A világban tapasztalható az igazságtalanság, de akkor hol vannak az igazság erői? Kérdezhetnénk jogosan. A válasz az, hogy nem az igazság erőivel van a probléma, hanem azzal a képpel amit mi az igazság erőiről alkottunk. Azt hisszük, hogy mi tudjuk mi az igazság és nekik azt kellene tenniük. De egy tágabb szemszögből a mi igazságunk csak apró részlet. Ezért amikor várjuk a magunk által elképzelt igazság osztást, csak magunk illúzióját tartjuk életben.

A nagy Egész szemszögéből nézve, rend van. De milyen ez a rend, ha engedi az igazságtalanságot? Olyan ez a rend, ami megába foglalja az igazságtalanság megoldását is, ezért nem szükséges kívülről beleavatkozni természetfeletti erőknek. A világ annyira tökéletes, hogy engedi megszületni a hamisságot is. Nem csak azt tekinti ami épp vagy, hanem azt is amivé válhatsz. A rendszer tartalmaz mindent ahhoz, hogy átalakulj és nem csak pillanatnyi lényeddel azonosít. Ebből a szemszögből az idő másképp működik. A gyerekek is akkor tanulják meg hogy a tűz éget, ha egyszer maguk érintik meg, nem lehet megóvni őket ettől a tapasztalástól, sem eltiltással, sem példabeszéddel, sem egyéb mással. Mert az egész része a hibázás is. Úgy, ahogy mi is hibáztunk, mások is hibáztak és hibázni fognak a jövőben. Nem a hibázást kell elkerülni.

Nem az a tökéletes világ, ahol nincs hiba, hanem az ahol ki tudják javítani.

Egy lehetséges “hibátlan világban” nincs meg a hiba helyrehozatalának lehetősége, így képessége sem. A valódi hibátlanság az, amikor a hiba is megjelenhet, mert megvan a képesség a kijavítására. A fejlődés alapvető lépcsőfokáról van szó. Csak az a képességünk valódi, ami próbára lett téve. Nincs alapvetően igaz ember, csak Igazzá vált ember. Ez egy út, egy alakulás eredménye.

Az Igazság tehát az, hogy a világ tartalmazza az igazságtalanságot is, mert egy nagyobb jót tart szem előtt. Nem engedi, hogy ugyanazok maradjunk, mindig változik a világ és ezzel minket is változásban tart. Eredendő természetünk a szellemi tisztaság, ennek az érzete az igazság. Ide jut mindenki, előbb vagy utóbb. Elkerülhetetlen ez a cél, csak az útban van választásunk ami ide vezet, mindegy, hogy milyen hosszú is legyen. Ezt az utat hívják Dao(道)-nak. A legnagyobb igazság mindig átjárja, vagyis, hogy  mindenki az önmegismerés útján a tudatossághoz, eredendő természetéhez halad rajta. Ez az igazság mindig jelen van, a legnagyobb “igazságtalanságban” is. Egy felsőbb Igazság lengi be a világot, amiben a saját igazságérzeteinket hozzuk létre. Nincs aki nem az útját járja, még akkor sem ha letért róla. A valódi természete elől, nem menekülhet el senki, csak ideiglenesen ellenállhat neki. Olyan mint a test öregsége, lehet ellene tenni, de akkor is előbb utóbb eljön.

Az igazság tehát létezik, esetleg még mi nem vettük észre, mert másban kerestük.