Az észlelésed lépései

Az észlelésed lépései

Figyelem kérem, a vágány mellett vigyázzanak, gyorsvonat indul az gondolataim széléről az érzelmeid közepébe. Mert ha nem összeszorított szemmel jársz a világban, akkor felismerted, hogy minden amit tapasztalsz, pusztán a te meglátásaid által olyan amilyennek látod. Minden valamilyen, és mindenki a saját valamilyenségével fogja fel ezt. Az alábbi képet azért rajzoltam, hogy szemléltessem felfedezésem.

magarázó ábra

  • Miszerint amit füleddel szemeddel és egyéb szenzoraiddal vagy képes felfogni a körülötted zajló életből, az még csak annyi, mint egy kupac szemét az előszobában. Nem minden, csak ami bejutott az észrevehetőség zónájába.
  • Ezután jönnek a villámgyors autópályákon ideszállított érzelmek. Azonnal és átgondolatlanul hatnak az érzések. A tetszik, szép, csúnya, izgat , nem elég piros, túl hideg, túl semmilyen, vagy egyre semmilyenebb. Ezek érzelmi repertoárodból táplálkozó múltbéli berögződéseid, vagy jelen hangulatod ingadozásai.
  • Majd lassan poroszkálva elérkezik az első gondolat is, ami a tárgyra vetül. Jelen példában egy alma szemlélteti, de lehetne ez bármi más. Ilyenkor minden tudásod és ismereted analizálása alá kerül a dolog. Labdába rúghat az értelem, sokkal az érzelem után, de legalább övé az utolsó szó. Ezen a ponton még dönthetsz is akár.
  • Utána valami reakció csúszik ki a szádon, esetleg mozdulat a kezeden. Például  falhoz vágsz egy kukacos almát, vagy megsimogatsz egy kiscicát. Ez a megjelenítés pillanata, keresztüláramolt rajtad a tartalom és te hozzáadhatsz a világhoz. (Vagy elvehetsz belőle.)
  • Itt kell ügyesen figyelni, hogy sikerüljön valami önreflexióra szert tenni, ami által összeáll egy körré a folyamat. Észreveszed mit váltott ki belőled a szitu. Vagyis egy picit mélyebben megláthatod mit jelent az alma (Vagy bármi más! Érted!) neked.

Mindez még nincs túl a szubjektivitás vak szemüvegén, viszont azért  többlet igazságot enged meglátni egy szituációban. Ugyanis minden jelenségre úgy reagálunk, hogy a felfogott tartalom összetevődik a saját érzelmi és gondolati múltunkkal. Ezeket felismerve képesek leszünk akár változtatni is rajta. De a cél inkább az, hogy tudjuk mitől (döglik a légy) vagyunk hülyék vagy cukik. Tudatában lenni a folyamatoknak.

Szép Napot!