Az egészség finom szintjei a Taijiquan-ban

Az egészség finom szintjei a Taijiquan-ban

Ahhoz, hogy ez a művészet kifejtse a hatását, figyelembe kell venni, hogy három fajta sebességgel élünk a testben, mindaz amit emberként önmagunkról gondolunk, legalább három különböző szinten kapcsolódik össze, mindnek megvan a maga speciális tulajdonsága, így a sebessége is. Talán a rezgés szót is lehetne használni de nekem erről egy traktorban kilazult burkolat lemez jut eszembe, mert igazán az tud rezegni. A finom dolgokra inkább a sebességet használom most mint fogalmat, talán így elkerülöm azoknak a szavaknak a használatát, amik már kopásnak indultak.

A három egészséges alap a kínai megfogalmazásban a Jing, Qi, Shen. Mostani megfogalmazás helyette a fizikai test, érzések, érzelmek és tudat. Ezek nem teljesen a megfelelői, koránt sem, nem erről van szó, ezt ne értsük félre. Azért hoztam most segítségül ezt a helyettesítést mert a sebességüket tekintve észlelhetően különbözőek és könnyebben dolgozhatunk velük a megértésben.

Fizikai test

Mennyi idő kell egy izomnak amíg megerősödik? mennyi idő kell míg előre hajlással elérjük a talajt teljes tenyérrel? Mennyi idő kell nyújtásoknál az eredményhez a például a spárgához.

Testi lelki érzetek avagy az összhang

A test megkönnyebbülése hajlékonnyá tétele körülbelül egy órás edzés után már érzékelhető, könnyedebbnek érezzük magunkat vagy felszabadultabbnak, a fáradság is ide sorolható amiben kellemesen megpihenünk. Érezhető az átalakulás a hangulatunkban, akkor is amikor a test dolgozik meg érte. De komoly átalakulások a testben ennyi idő alatt nem mennek végbe.

A gondolatok és a tudat

A leggyorsabban változni képes terület a gondolatok világa, szinte semmi időre nincs szüksége ahhoz, hogy változzon alakuljon fejlődjön. Képes lecsendesedni, akár önmagától, akár valami hatásától és egy pillanat alatt képes felhúzni is önmagát. Ezzel szemben a fizikai testnél látható, hogy sokkal lassabban történik meg a változás. Nyugodtság vagy pörgés a tudatban, mindkettő lehet fizikai munka eredménye is, tehát kapcsolatban vannak.

Az egészség

Ez a három sebesség amivel magunkat alakítani tudjuk, mindhárom részünk különböző idő alatt képes változni, csak lassan, akár gyorsan is, és azonnal. Mindhárom csak a maga sebességével képes változni

Az egészség több részből tevődik össze, néha ez tévesen a fizikai testre korlátozódik. Ha valakinek érzelmi sokkja van, akkor nem igazán tud örülni, hogy a teste egészséges, nem tud sajnos ebből erőt meríteni a javuláshoz. A stressz és a hasonlóan erős érzelmi nyomások képesek kialakítani a fizikai test betegségeit is, ezt tudni már nem újdonság. Tehát maradjunk abban, hogy mindhárom összetevő egészsége kell ahhoz, hogy egészségesek legyünk. És most jön a mondandóm lényege, eddig a felvezetésé volt a szerep.

Finom szintek

A finoman, alig észrevehető dolgok is fontosak az egészség szempontjából és ezeket is fejleszteni kell. Mivel nem annyira fizikai sebességen mozognak, csak rendszeres finom fejlesztéssel alakíthatóak. Az érzelmek vagy a gondolkodás gyorsan képes alakulni és változni így nehéz megfogni benne azt a lényeget amit fejleszteni lehetne.

A megoldás a rendszeres és folyamatos fejlesztés, másképpen mondva a Qi művelése és a Szellem lecsendesítése nem érhető el hirtelen és durva megoldásokkal, hanem a folyamatos táplálás és fejlesztés által alakítható. Ezek a finom szintek.

A napi rendszeres gyakorlás nem tűnik hatékonynak mert nincs azonnal kézzelfogható eredménye leszámítva azt, amit természetesen minden nap érzünk belőle. Ami viszont ennél fontosabb, hogy fejleszt valami mást is, ami sokkal inkább hosszútávú és fontosságát tekintve is hatékonyabb a napi élményeknél. Ez a felhalmozott finom rendszeresség olyan mint a folyó ami a kavicsot képes kivájni.

Folyóval a követ lecsiszolni nem lehet egy nap alatt, akármilyen jó is a vize és a lejtése és sodrása.

A Taijiquanban a fejlesztés lényege nem akkor megy végbe amikor egy edzés után leszűrjük, hogy mit gyakoroltunk, miként hatott ez ránk, hanem akkor, amikor hónapok és évek állnak mögöttünk, később évtizedek. Mert a valódi eredmény nem olyan, mint egy kerek tabletta, amit egyszer beveszünk és valamit megold, hanem olyan mint egy kert művelése, amit minden nap megteszünk és a kerthez mérten olykor így olykor úgy fejlesztjük, eső után nem kell öntözni, olykor ültetünk, olykor metszünk, viszont összességében egy olyan eredményt érünk el amit a hosszú távú rendszeres foglalkozással lehet csakis és kizárólag elérni. Nincs kert ami egy nap alatt elkészülhet, sőt biztos hogy évek munkája kell hozzá. Ami finoman fejlődik néha észrevétlen mert megszokjuk, de nem is tudjuk elveszíteni olyan gyorsan, csak hosszú idő alatt kopik el pont ahogy megszerezni is csak hosszú idővel lehet.

A finoman átalakító

A helyes módszer a test esetében is egy lassú fejlődés, a hirtelen változásokhoz nem tud alkalmazkodni a test, helyette a rendszeres fokozatosság a helyes út, ami nem feltétlen megerőltető.

A lelkünk harmóniája képes a gyors változásokra de mégis olyan mint a nyárban érlelt gyümölcs, nem mindegy milyen időjárási viszonyokban fejlődik. A nyoma mindennek megmarad rajta, úgy a napsütés mint az eső. A Taijiquan gyakorló folyamatosan harmóniában tartja lelkét és lehet hogy nem is veszi észre finoman milyen változásokat hoz az életében ez a csendes nyugodt “időjárási viszony”.

A szellem a terességben szabadul fel, kikerülve szűk szobákból a tiszta égbolt alá besugárzó végtelen érzékelése, az amiben felszabadul.

Ezek mind egyszerre képesek finoman átalakítani a Taijiquan gyakorlót úgy, hogy a mai rohanó világtól elvárt hirtelen eredmény nincs vagy nem látható, helyette az eredmény lassan alakul ki, de sokáig marad. Ami gyorsan jön gyorsan is távozik, ami lassan jön lassan is távozik.

A Qi

A finom változást előidéző mondatok igazából nem akarják elrejteni, hogy a Qi-ről szólnak, ahogy áramlik mint egy folyam, ő maga az élet. Észrevehető annak aki figyel a finom dolgokra, rejtve marad annak aki elsiklik fölötte.

Az értéket nem mindig a látványos és azonnal érezhető dolgok hordozzák.

Összegzés

A változás világában folyamatosan öregednek a dolgok, így csak az marad sokáig egészséges, aki folyamatosan tesz ellene, mindig táplálni kell és emelni azt, ami folyton süllyed.