A változás, amiről semmit nem tudunk!

A változás, amiről semmit nem tudunk!

Ha még nem hallottad a nagy igazságot, hogy minden változik akkor eddig jól elrejtetted magad a világ elől, ritka számba sorolható vagy. A legtöbben már találkoztak ezzel a tudással, hogy minden és valóban minden változik, amennyiben te is így gondolod a többséghez tartozol. Lényegében most jön a mondanivalóm kezdete, mert van egy harmadik csoport is ahová olyan kevesen tartoznak, hogy számba sem vehető.

Akik együtt élnek a változással, azok nem csupán tudják az igazságot.

A változás tévedése

A tévedés nem az, hogy nincs változás. Változás van, minden változik, mindenki tud róla, mert tanulta az iskolában, majd a saját bőrén és környezetén is tapasztalta, de mégsem éli. Hiába tudják sokan, úgy élnek mintha nem hatna át mindent. Egy elv maradt a változás, ami olyan mint a valóságról őrizni egy fényképet a legalsó fiókunkban.

Számtalan ember tette tanúskodik arról, hogy nem fogadja el a változást, emiatt folyton csalódnia kell, folyton tehernek éli meg és panaszkodik.

Akik rendszeresen szembesülnek a testük öregedésével és ezt gondként élik meg, még nem fogadták el a változást, akik rendszeresen az időjárás miatt panaszkodnak, még nem fogadták el a változást. Akiket hirtelen érint a munkahely váltásuk, még nem fogadták el a változást. Akik rendszeresen meglepődnek egy tárgy elromlásán, eltörésén, elöregedésén, még nem fogadták el a változást. Akik a halálon meglepődnek, még nem fogadták el a változást. Mennyi példát sorolhatnék még, amiben az ember saját szenvedésének talál táptalajt, pusztán azért mert van egy tudás a kezében amit nem használ. Milyen kevesen feltételezik és tartják tudatukban aktívan a tényt, hogy minden folyamatos változásnak van kitéve, változnak az anyagok, a növények nőnek, hegyek leomlanak, folyók apadnak, élőlények öregszenek, hőmérsékletek felfelé vagy lefelé elmozdulnak, véletlenszerű események állnak össze minden nap más és más jelent alkotva. Milyen csodás, milyen gyönyörködtető előadás a tudatnak amikor észreveszi ezt.

A változás tervezése

A bölcs ember nem csak tudja és látja a változást, hanem tervez is vele, így nem lehet sosem ellenségévé a változás maga, mert barátjának fogadja azzal, hogy nem rekeszti ki saját életéből. Nem tekint rá úgy mintha nem létezne, mindig várja, mikor látogatja meg a változás az ő életének pillanatait, mindig tudatában hordoz egy tágas teret, amiben helye van az örök változásnak is a saját tervei mellett. Aki így gondolkodik, az nem alkot gondolatot, tervet, vagy célt, anélkül, hogy ne tervezné bele azt, ami biztosan át fogja hatni a jelenségeket most és mindörökké.

Csak azokat az elképzeléseket akadályoztatják és nehezítik a tényezők, amibe nem volt belekalkulálva már az elején az örök változó összetevője. Magának okoz szenvedést az ember, ha nem szövi bele szilárd elképzeléseibe a hajlékonnyá tevő változás tényét.

A változás sebessége

A változásban egy fa sok évet leél, egy virág kevesebbet, egy kis állat többet, egy elefánt még többet, egy rovar ehhez képest megint nagyon keveset. A vas is tartósnak tűnik, de a földben elrozsdásodik és porrá lesz idővel, a papír ennél hamarabb öregszik el. Sok tényezőt végiggondolva észlelhetjük, hogy különböző sebességgel élnek körülöttünk a dolgok, lassú és gyors lefolyásúak, mindez egy olyan bolygón aminek szintén tudható a létideje és egyszer majd belezuhan Napba, amitől megszűnik a galaxis amiben élünk, de legalábbis annyira átalakul, hogy a mi életünk is hasonlóvá válik, mint egy pióca élete, a pocsolyában, ami épp kiszárad.

A változás bölcsessége

Akik mindennapi életük részének élik meg a jelenségek változásait, azok nem csak tudnak az idő létezéséről, hanem tapasztalják is. Az időt nem akkor tapasztalod, amikor lassan telik és nem is akkor amikor gyorsan telik avagy kevés van belőle. Az időt akkor tapasztalod amikor a változást tapasztalod. Az idő fontosabbá válik, amikor kevés van belőle, de senki nem tudja neki mennyi van még az idejéből, mégis sokszor elfecsérelik ahelyett, hogy hálásak lennénk érte. Milyen hálás lehet egy halálos beteg akinek úgy volt, hogy csak pár napja van hátra, majd kiderül, hogy teljesen elmúlt a betegsége, ő igazán tudja értékelni az időt amit kapott, mert úgy érzi ajándékba kapta, de mindenki ajándékba kapta valójában, csak nem tudja értékelni sajnos. A felgyógyult halálos beteg hálás és boldog, ugyanabban a helyzetben, aki nem volt halálos beteg, képes az időjáráson bosszankodni. Elpocsékolt idő ilyet tenni. Valaha monda valaki, hogy az időjárás majd olyan lesz amilyennek szeretnéd és előző nap elképzeled? Soha senki nem állította ezt, de mégis sokan feltételezik, hogy úgy lesz ahogy számítanak rá. Miért gondolják ezt? Ez nem az időjárás hibája és ezt szinte bármivel be lehetne helyettesíteni, mert nem csak az időjárásról van szó, hanem mindenről, ami változásnak van alávetve.

Ha ezt a változást be tudnák kalkulálni az életükbe az emberek, számtalan kisebb-nagyobb szenvedéstől szabadulnának meg és nem egy nagy ördöngösség amiről szó van, inkább csak elsiklottak sokan e tény fölött. Erre felhívni a figyelmet született ez az írás, ami igyekezett bizonyítani, hogy mindezt nem elég megérteni és igaznak vélni, hanem használatba is kell venni a saját dolgainkkal kapcsolatban.

A változás szépsége

A változás mindig az élet ajándéka, bölcsességet, szépséget és gazdagságot hoz, amikor úgy érezzük, hogy visz, akkor is hoz, csak sajnos leköt minket az, amit elvitt, emiatt nem látjuk még azt, amit hozott. Sosem hagy cserben a változás, mindig felfrissít és éltet, sosem hagyja, hogy sokáig ugyanazok maradjunk, ezzel is segíti a folyamatos fejlődésünket.