A jótékony Negyvennapos böjt

A jótékony Negyvennapos böjt

Szeretnék néhány szót írni a nemrég elkezdődött negyvennapos böjtről.

Személyes élmény

Múltévben számos tapasztalattal lettem gazdagabb a böjtölés terén, amit szívesen megosztanék veletek, ennek az írásnak ez a fő célja. Már több mint 10 éve csinálom a 40 napos böjtöket húsvétig, hamvazó szerdától. De nem keresztény vallási gyakorlatként, hanem tavaszi tisztítókúraként. Különböző kedvező hatásai és salaktalanítása miatt bátran ajánlom mindenkinek. De egy fontos dologgal egészíteném ki ezt a kúrát, mert azt tapasztaltam, hogy a böjtnek, nagyon jót tesz, illetve teljesen megváltoztatja, felemeli, ha szellemi célja is van, és egyfajta örömmel vagy érzelmi töltettel végezzük. Ebben az esetben az ember mindhárom szintjén kedvezően hat (Jing Qi Shen, 3 kincs, 3 Dantien, test érzelem szellem, stb.) és mivel ezt a hármat egyensúlyban fejlesztjük így plusz extrákkal ajándékozza meg lényünket.

Nem szükséges éhesnek lenni, saját tapasztalat hogy lé böjtnél csak a 7. napon jött ez az érzés majd el is múlt pillanatokon belül, többet nem is jött vissza. Régebben többször jelentkezett az éhségérzet, aminek a felerősítésével valóban szinte elviselhetetlenné lehet tenni a kúránkat, de nem ez lenne a cél. Az evés nélküli állapotban minden felerősödik bennünk érzelmi érzékelési szinten. Ezt tudatosan használva ne a negatívat erősítsük magunkban, hanem a pozitívot. Mondhatnánk, hogy a böjt érzelmi szinten azt erősíti fel ami bennünk van. Ezért fontos a felkészülés, hozzáállás, hogy pozitív szellemi tisztasággal és érzelmi finomsággal, örömmel vagy hálával kezdjük el. A hozzáállásunk határoz meg sok mindent. Belül a szándékunk mélyén milyen mondatok lapulnak? Ezt javasolt tisztázni, felkészíteni a kúrára.

Minden Anyag vagy étel a tudaton keresztül épül be. Az hogy milyen hozzáállással böjtölünk, nagyban meghatározza a közérzetünket. Több különböző példát is felsorolhatnék ennek bizonyítására, de inkább mindenki maga tapasztalja meg! Saját módszerem hogy minden reggel fel kell ébreszteni a legnagyobb nyugalmat magunkban, mielőtt kilépünk a szobánkból. Ehhez önálló módszerek javasoltak, például meditáció. Majd napközben ebben a nyugalomban hagyjuk megjelenni a boldogság és öröm morzsáit vagy éppen hegységeit. Minden szinten tapasztaljuk, hogy egyre fényesebbek és tisztábbak világítóbbak vagyunk! Ennyi…, mondani könnyű csinálni még könnyebb, csak teljesen máshogy kell, mint elmondani! Sok sikert kívánok ezek megtapasztalásához!

A böjt, fizikai szinten túl

Az ember megújulás felé fordul, amikor tartózkodik az ételtől, újjászületik önmagában. Mert a szellemi megtisztulás az akarat a cél ösvényén a kihívások megoldásával erősíti, gazdagítja a szellemet. A tudatosság felé vezető út önmagunkkal látszólagos szembefordulással kezdődik. Érzelmi vagy lelki szinten azt erősíti, ami bennünk van. Minden érzéseink érzelmeink erősen fognak megjelenni a böjt ideje alatt. Itt fontos a negatív érzések elkerülése a pozitívak behelyettesítésével. Bizonyos embereknél ez természetes, másoknál dolgozni kell vele, hogy ne az alakuljon ki, amit nem szeretnénk. Erre legjobb módszerek az örömeink ápolása. Minden művészettel ápolható, tánc, zene, rajzolás, festés, éneklés, költészet stb. Ha a legkisebb öröm is felcsillan az életünkben, azt hálával szeretetté növeszthetjük, majd őszinteséggel megerősítve egy mindent felölelő egyetemes szeretetté (Egység) finomíthatjuk.

Szoktak jönni “kihívások” az ilyen akadályokat tekintsük természetes velejárójának a böjtnek. Például kedvenc ételünket főzte a barátunk, csak nekünk a böjt ideje alatt, amikor nem ehetünk belőle.

A keresztény böjtben az imák, az áhítat, az érzelmekkel való munka, túlmutat a testi szinten, és működésbe hozza az érzelmeket. A „lelki” központot (középső Dantien). A Taiji gyakorlóinak az imádság helyett a középső Dantiennel való munka hozza működésbe. A Böjt tehát testi szinten indít el, de fontos az érzelmeink hálával való megtisztítása is, és a szellemi tisztaság is. Mindezek a böjt részei hogy a teljes embert magába foglalja, mind a három központjával együtt. Ha el van tömődve méreganyaggal a három központból bármelyik vagy akár több is, az olyan mint a lefolyót eldugító szennyeződés, tisztítani kell, az akadályt megszüntetni, de ne csak a piszokkal foglalkozzunk vagyis a problémákkal és gondokkal, hanem egy tiszta vízsugárral mossuk át. Vagyis ne arra figyeljünk, mikor vagyunk éhesek és mi a nehéz a böjtben, hanem a tisztaságra ami megjelenik. Jó és rossz sosem járnak külön. Ha egyszerre egymást kiegyenlítve, egyesítve, nem tudjuk tapasztalni e két oldalt, akkor legalább a jót emeljük ki és erősítsük, mert a sok jó nem korlátokat ad, mint a párja, hanem erőt a korlátok elengedéséhez.

Böjt a gyakorlatban

Hogyan kezdjük, miként alakítsuk, mivel fejezzük be a böjt napját? Mivel előző nap már tudjuk, hogy böjtölni fogunk, ne vegyünk semmilyen élelmiszert, és lelkileg, szellemileg is készüljünk a böjtre.

Reggel gyertyát, füstölőt gyújtunk, elvégezzük a szokásos gyakorlatainkat majd a meditációnkat. Ébresszük fel a nyugalmat és a békét magunkban, majd az életörömöt, adjunk hálát a mai napért, ami meg fog velünk történni pusztán a lehetőségért. Utána elolvasunk pár sort egy olyan írásból, ami számunkra szellemi tisztasággal bír, és csak ezután induljunk el a munkába, iskolába, ki hova igyekszik!

Egész nap folyamán egyetlen pillanatra se feledjük, illetve legyünk tudatában, hogy testi, szellemi és érzelmi fejlődésünk érdekében is böjtölünk. Ha sikerül tartanunk a fogadalmunkat, boldogság fog eltölteni minket, és erősödni fog az önbizalmunk. A boldogság akkor valósul meg ha a középső Dantienünket ki tudjuk nyitni és áramoltatni benne a Qi-t. Erre jó gyakorlat a megbecsülés, elégedettség, hála, öröm, szeretet.

Végig legyünk tudatában, hogy ez egy különleges nap, s próbáljunk a szokottnál is barátságosabbak és kedvesebbek lenni embertársainkhoz. Gyakoroljuk az erényes tetteket, hozzáállásokat a hétköznapi körülménykehez, de ne azért hogy másokon segítve jókká váljunk, hanem pusztán a bennünk megjelenő örömöt használjuk fel üzemanyagnak amivel a jótetteket végrehajtjuk. A fény a Legfelsőbb jelenlétét, a tudást, szeretetet, a megismerést és a bölcsességet jelképezi, jelenlétünkkel teremtsük meg a fény tulajdonságait. Ha nem érezzük magunkat ebben erősnek, ehetőleg egyedül, barátostul, családostul vagy hasonló gondolkodású, meggyőződésű barátaink társaságában legyünk.

Milyen böjtöt válasszak?

Mindeddig csak általánosságban beszéltünk a böjtökről, de miről is van szó valójában? Azt gondolom, hogy ennek az írásnak nem célja a különböző böjti receptek ismertetése. Mindenki járjon utána egyéb szakirodalmakban saját kondíciójának legmegfelelőbb formájához a böjtnek.