A gondolatok nélküli állapot

A gondolatok nélküli állapot

A gondolatok nélküli állapot elérése gondolatokkal lehetetlen. Akkor hogyan? Egyetlen  eszköz a fejünkben a gondolkodás? Vagy lehet, hogy más is rendelkezésünkre áll, csak a sok gondolat és velük való foglalkozás eltakarta eddig? Bárki képes felfedezni rejtett képességeit, ha elhatározza és energiát fektet bele. Nem misztikumról beszélek, hanem egyszerű megtanulható képességről.

Példa

A fejünk néha olyan mint egy szoba, például egy ház nappalija, ami tele van tárgyakkal, amik gyarapodnak, cserélődnek, elhasználódnak. Eddig mindig ezek a tárgyak kötötték le a figyelmünket. Nem is volt más amivel foglalkozhattunk. Nem találtunk mást, mert nem kerestük, csak azzal törődtünk ami szembeötlő volt (ezek jelentik a gondolatokat a példában). De ha ellazulunk és eddigi megszokott hozzáállásunkat képesek vagyunk elengedni, csak létezni és szemlélni, felfedezni mindent a nappaliban, akkor olyan történhet ami eddig még nem. Besüt a nap az ablakon és ez a fény betölti a szobát. A szoba terét érzékeljük, ez lesz szemlélődésünk tárgya, a gondolatok helyett maga a fény, a tér, a hangulat,  amiben minden más képes megjelenni. Együtt az egész alkotta képet tapasztaljuk nem csak részleteket. Egyik sem húz be vagy foglalkoztat jobban mint a többi.

Nem erőlködés, inkább egy könnyűség ez tapasztalni. Ahhoz hasonlít, mintha eddig cipeltünk volna terheket és most letettük volna. Vajon ez lenne a cél, amit el kell érni? Nem, de egy lehetőség, amivel azután könnyebb. Olyan mint olvasni megtanulni, nem ez az élet célja de sokkal könnyebb ezzel a tudással. Nélküle is lehet élni, de gazdagabbak vagyunk vele. Pont ilyen,  ha a zavaró gondolatok világán túl is megtapasztaljuk önmagunkat.

Tévhit

A gondolatok megállításának megpróbálására nem buzdítanék senkit. Nem ezt kell elérni. Nem erről beszéltem eddig. A gondolatokkal való foglalkozás újabb gondolatokat szül. Minek a gondolatokkal foglalkozni, ha nem őket akarjuk, hanem ami mögöttük van? Ha a fény érdekel, ne az árnyékokat próbáljuk megfogni. Hanem forduljunk a fény felé. A tudatosság terében időzve, a gondolatok csak apró majmok egy ezer kilométer hosszú hegységben. Így aki megszüntetni, megállítani szeretné őket, az a majmok kergetése közben nem látja  a hegyet, ami sokkal hatalmasabb annál hogy gondot okozzanak benne eme apró majmok.

Melyik vagy te valójában az ugráló majmok vagy a hegy? Amivel sokat foglalkozol ezek közül, azzal azonosítod magad idővel, tehát olyanná válsz.