A derű örvénye

A derű örvénye

Minden mozgásban van, a Dao változásban tartja a dolgokat, ezért állapotokat, pillanatokat nem lehet megőrizni, mert az olyan lenne mint folyóban a kavics, előbb utóbb elviszi a víz vagy elkopik.

A körhinta akkor élvezetes ha benne vagyunk. Minden örömérzetünk tiszta tudatunk és boldog pillanatunk csak akkor tartható meg ha beleforgatjuk az életbe mozgásaiba. A boldogságot ha úgy akarjuk megtartani és birtokolni, mint a fizikai dolgokat akkor biztosan elveszítjük.
Amit meg akarunk tartani azt helyezzük mozgásba. A tudat irányíthatja, követheti, de nem foghatja meg elemző karmaival, mert mozgásban van a lényege a dolgoknak. Olyan ez mint a selyem szál tekercselése. Ha nem tekerjük körkörös lágy mozdulatokkal akkor hová is gyűlne az energia. Körkörös mozgással viszont begyűjthető, ahogy az örvény is összegyűjti a vizet, áramoltatja, de nem tartja meg.
Kívánom hogy a derű és a boldogság ilyen mindig jelen lévő örvényeként legyenek jelen életünkben! Ha olykor nem tiszta vizet érzünk magunk körül, akkor is maradjunk meg eredendő természetünkben aki maga az örvény, nem pedig a víz kémiai összetétele!